C.G. Jung Vereniging Nederland - Interdisciplinaire Ver. voor Analytische Psychologie

berichten

8 berichten

11-11-2018
Geplaatst door: H.L. van der Laan
Lezing van Tjeu vd Berk

Zaterdag 24 november 2018
Lezing 'De zoektocht van de mens die de weg is kwijtgeraakt'
door Dr. Tjeu van den Berk

De moderne mens op weg naar haar ziel: In 1913 raakte Jung in een hevige psychische crisis. Op een bepaald moment merkte hij dat het genezend werkte als hij de beelden en stemmen die in hem opkwamen daadwerkelijk de kans gaf te verschijnen en daarmee op een of andere manier in gesprek te gaan. Hij schreef de fantasieën, dromen en visioenen uit of tekende ze uit in mandala's en andersoortige afbeeldingen uit. Een grote zielentocht (hij werkte er vijftien jaar aan!) werd hiermee vastgelegd. We gaan niet alleen inhoudelijk aan dit boek proeven (het is immens diepzinnig) maar via powerpoint zullen we ook in de ban kunnen raken van de prachtige afbeeldingen uit dit kapitale meesterwerk.

Tjeu van den Berk (1938) studeerde theologie in Nijmegen, Rome en Lyon en was werkzaam aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht. Hij schreef boeken over de samenhang tussen religie, dieptepsychologie, kunst en cultuur. Is auteur van verschillende boeken.

Zaterdag 24 november 2018, aanvang 13.30 - 16 uur
Locatie: Klein Hanckema. Kerkstraat 14 Zuidhorn
Kosten: 15 e. Minima 10 e
Opgave: Els.opheikens@hotmail.com/ 050-5279056
www.PanSophia.nl/ pansophia-noord

11-11-2018
Geplaatst door: Henk Masselink
Els Schobre expositie nalatenschap

Zondagmiddag 9 december, tussen 12.00 en 17.00 uur
Zamenhofstraat 150, 1022 AG Amsterdam, in de hal van haar voormalig atelier, vindt een
kleine expositie werk van Els plaats, met de mogelijkheid dit voor een schappelijke prijs aan te schaffen. Het geld zal worden besteed aan een project voor Els.
13 december zou haar verjaardag zijn geweest.
In café Zamenhof is gelegenheid voor een drankje.

17-10-2018
Geplaatst door: Rico Sneller
boektip

Zie hier (http://www.maklu.be/makluengarant/BookDetails.aspx?ID=9789044135718) voor een interessant boek: Tatjana Kochetkova, Rico Sneller & Nelleke Canters, Pluraliteit van levenskunsten. Antwerpen: Garant, 2017. In dit boek wordt veel aandacht besteed aan Jung en Jungiaanse reflectie op levenskunsten, alsook aan Jungs grote leermeester Ludwig Klages (1872-1956). In november en december is er een zaterdagcursus over dit boek op het Centrum voor Filosofie en Kunst te Budel.

04-06-2018
Geplaatst door: Peter Menger
Nieuwe studiegroep Midden-Nederland van start!

Onder bezielend oog van Wim de Vrij is afgelopen zondag een nieuwe studiegroep van de vereniging van start gegaan.
Wij danken Wim voor de inspirerende afzet van ons bootje, dat zijn thuishaven vooralsnog in Amersfoort heeft.

25-04-2018
Geplaatst door: Rico Sneller
recensie boek over Jung en Levinas door Martine Be

Zie hier (https://www.thauma.nl/frances-gray) een recensie door mijn promovenda Martine Berenpas, MA, van een recent boek over Jung en Levinas: Frances Gray, "Levinas and Jung". Can philosophy help us to understand the psychological process of mediation?"

08-04-2018
Geplaatst door: Margot Diederen
Leesgroep Liz Greene

Oproep voor deelname door leden van de vereniging aan een leesgroep voor het gezamenlijk bestuderen van ‘Jung’s Studies in Astrology’ (Routledge, 2018) van dr. Liz Greene.

Dit is een belangrijk boek niet alleen voor leden van de Jung Vereniging die al bekend zijn met astrologie, maar ook voor hen die, conform de tijdgeest, sceptisch staan tegenover de astrologie. Met de toestemming en onder aanmoediging van Andreas Jung heeft Greene de privé archieven van C.G. Jung kunnen onderzoeken op de rol die de astrologie speelt in de ontwikkeling van het gedachtengoed van Jung. Zij betoogt in deze goed onderbouwde studie dat deze invloed veel groter is dan algemeen bekend.

De vraag dient zich aan of we zonder aandacht voor de invloed van de (laat-antieke) astrologische kosmologie Jung wel volledig kunnen begrijpen? Wanneer we vanuit deze achtergrond naar Jungiaanse psychologische begrippen als ‘archetypen, psychologische typologie, onbewuste, en het Zelf’ kijken, ontdekken we de historische gelaagdheid ervan. Een (symbolische) gelaagdheid die in Liber Novus beeldend tot uitdrukking komt. Het duurde even voordat de tijd rijp werd geacht om het rode boek te kunnen publiceren. Is de tijd rijp om de astrologie en de betekenis daarvan voor Jung uit de taboesfeer te halen?

Voor de breedte van de dialoog in de leesgroep zou ik dus graag ook niet-astrologen ( en ‘sceptici’ ) willen uitnodigen. Zelf ben ik historica en astrologisch geschoold (opleiding bij Karen Hamaker). Liz Greene was mijn docente ‘Jungian psychology’ van de Master ‘Cultural Astronomy and Astrology’, University of Wales Trinity Saint David. Ben je geïnteresseerd mail dan naar margotd@xs4all.nl of margotdiederen@gmail.com.

28-02-2018
Geplaatst door: Henk Masselink
oude Jaarboeken

In mijn privéverzameling ontbreken twee jaarboeken, de tweede (1985 of 1986) en de zevende (1991).
Wie heeft ergens op zolder zo'n 'vergeten' exemplaar liggen.
Voor de liefhebbers heb ik ook nog diverse oudere exemplaren. Wie interesse heeft kan zich bij mij melden.

29-11-2017
Geplaatst door: Eduard Heyning

Tannie Willemstijn schrijft op Facebook:

Voor wie geïnteresseerd is... er is sinds vandaag een (tot nu toe) openbare groepspagina door mij geinstalleerd vanuit IVAP C.G. Jung Vereniging. Op hun website valt te zien, welke lezingen etc te verwachten zijn. Meld je aan wanneer het past bij de interessesfeer. Van harte aanbevolen om lid van IVAP te worden!