C.G. Jung Vereniging Nederland - Interdisciplinaire Ver. voor Analytische Psychologie

berichten

10 berichten
 
29-11-2017
Geplaatst door:
Facebook

Tannie Willemstijn schrijft op Facebook:

Voor wie geďnteresseerd is... er is sinds vandaag een (tot nu toe) openbare groepspagina door mij geinstalleerd vanuit IVAP C.G. Jung Vereniging. Op hun website valt te zien, welke lezingen etc te verwachten zijn. Meld je aan wanneer het past bij de interessesfeer. Van harte aanbevolen om lid van IVAP te worden!

https://www.facebook.com/groups/612348859156364/

12-10-2017
Geplaatst door:
‘Die Zauberflöte’ ontsluierd

‘Die Zauberflöte’
zondagmiddag 26 november
Symboliek en betekenis van Papageno & Papagena
Drie vooraanstaande sprekers ontvouwen hun visie op de allegorische betekenissen en de verborgen boodschap van Mozart en zijn tekstschrijvers. Alle lezingen worden aangevuld en ingeleid met filmopnames van passende fragmenten en illustraties, die de thema’s van de Toverfluit, Mozart, alchemie, symboliek en vrijmetselarij nader verhelderen.

In het werk van Mozart neemt de opera ‘Die Zauberflöte’ een uitzonderlijke positie in. Het werk is meer dan mooie muziek met een bijzonder verhaal. In ‘Die Zauberflöte’ vormen Papageno en Papagena, de ‘Vogelfänger’ en zijn vrouw, een paar apart. Wat symboliseren zij? In zijn meest recente boek gaat dr. Tjeu van den Berk, kenner van Mozart’s ‘tover-opera’ bij uitstek, diep in op de symbolische betekenis van dit mercuriale vogelpaar. In zijn lezing in De Rode Hoed zal hij het thema van alle kanten nader belichten.
Vrijmetselaar en classicus dr. Henk Schoonhoven zal in zijn lezing ‘Wijsheid, Kracht, Mozart’ aan de hand van de symboliek in de vrijmetselarij licht werpen op Mozart als vrijmetselaar.
Dirigent Jan Willem de Vriend zal het thema van ‘Die Zauberflöte’ plaatsen in het leven en in de tijd van de componist, en daarbij de onbekende Mozart voor het voetlicht brengen. Tevens zullen de sporen van vrijmetselaarsinspiratie in zijn laatste symfonieën worden onthuld.

Zondag, 26 november 2017
Ontvangst 14.00 uur, begin lezingen 14.30 uur; einde 18.00 uur
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Toegangsprijs € 25,- incl. consumptie bij ontvangst
Aanmelden: www.ritusentempelbouw.nl

01-09-2017
Geplaatst door:
Jung talk in Groningen

Prof. dr. Bernardo Nante, dean of the Faculty of Philosophy of the Universidad del Salvador (Buenos Aires) and director of the Foundation "Vocación Humana" will provide a lecture on "The coming of God in according to The Red Book by Carl Gustav Jung".

14 Sept. 2017 at 5pm in the Faculty of Theology and Religious Studies, Oude Boteringestraat, Groningen. Wine reception to follow. Free and open to the public.

The Red Book or Liber Novus narrates and beautifully illustrates the striking and frightening visions that C.G.Jung experienced between 1913 and 1916-1917, and his daring attempts at understanding them. Although it is not a scientific work, it provides keys essential to the comprehension of both of Jung’s theoretical work and of his praxis. We will concentrate on the central message of the Jungian opus: the rebirth of the image of God in the soul of the contemporary man. For that purpose we will highlight the religious and cultural heritage nurturing ideas and symbols of the abovementioned work.

29-06-2017
Geplaatst door:
studiedag Ritus en Tempelbouw

Zaterdag 23 september 2017 houdt de maçonnieke stichting Ritus en Tempelbouw haar jaarlijkse studiedag in Oud London in Zeist. Sprekers zijn de van de studiedagen bij de C.G. Jungvereniging, Interdisciplinaire Vereniging voor Analytische Psychologie bekende Prof dr. Pieter van der Ree en Prof. em. Roger Burggraeve.
Het thema van de studiedag is "vanuit de mens naar het Oneindige".
Voor informatie zie de website www.ritusentempelbouw.nl

11-05-2017
Geplaatst door:
opleiding Jungiaanse psychologie

Stichting Odrerir start in september weer de opleiding Jungiaanse psychologie o.l.v. Karen Hamaker-Zondag.
De opleiding is sterk op de praktijk gericht en op het herkennen van psychologische dynamieken thuis en op het werk. Alle begrippen en inzichten van Jung worden geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit het leven van alledag, herkenbaar voor iedereen, en heel begrijpelijk gebracht. Tijdens de studie krijgt de student tal van aanwijzingen en oefeningen om zowel thuis als op het werk met de verworven inzichten te werken.

Het eerste jaar: De psychologie van Jung: begrippenkader.
Het tweede jaar: Werken met het onbewuste.
Het derde jaar : Projectie en Synchroniciteit.
Het vierde jaar: De Symboliek van de Tarot. De ontwikkelingsgeschiedenis van symboliek van de prehistorie tot nu, en welke op de tarotkaarten terecht zijn gekomen. In de tweede helft van het jaar: werken met de tarot als beeldtaal van het onbewuste
Het vijfde jaar: Jungiaanse psychologie en mythologie. De ontwikkelingsgeschiedenis van mythologie, de verschillende fasen, de overeenkomsten met de groeistadia van de mens, en de betekenis voor maatschappij en cultuur. 

Nadere informatie: www.asfaloth.nl/site/jungiaanse-psychologie/ 
Open dag: 19 augustus 2017, zie www.asfaloth.nl/site/introductie-en-open-dagen/ 

06-04-2017
Geplaatst door:
Cursus Jungiaanse psychologie

In het najaar staat er weer een nieuwe cursus Jungiaanse psychologie gepland en wel op de dinsdagavond óf donderdagavond, eenmaal per veertien dagen. In eerste instantie 10 lessen á 300,- euro, waarna bij voldoende belangstelling een vervolg zal worden aangeboden.
In deze cursus wordt er de nadruk op gelegd het lastige gedachtegoed van Jung voor de leek te vertalen en wel zo dat het toegankelijk en tevens praktisch toepasbaar wordt.
U kunt meer info vinden op mijn website: www.threesbrouwers.nl

29-03-2017
Geplaatst door:
Seven Years

Seven Years Seven Years is een solo dansperformance met live muziek waarin een vrouw haar seksualiteit verkend en het publiek meeneemt in haar zoektocht naar antwoord op de vragen: wie ben ik, en belangrijker: wie wil ik zijn? De choreograaf is geïnspireerd door Carl Gustav Jung en maakt op basis van één van zijn ideeën de voorstelling. Donderdag 13 april aanstaande gaat deze voorstelling in première in de Ubik, onderdeel van WORM, te Rotterdam. Vervolgens is er een klein tourtje in april en mei in omgeving Rotterdam.

De voorstelling gaat in op dit vrouwelijk lichaam en haar seksualiteit. Hierbij baseert choreograaf De Vos zich op de psychoanalytische principes van Carl Gustav Jung (grondlegger analytische psychologie) en dan voornamelijk op de maagd/hoer. Deze drukt de verstoorde balans tussen twee seksuele extremen van de vrouwelijke psyche uit. Thema’s als kwetsbaarheid, macht, controle, angst en vertrouwen staan hierbij centraal. Tijdens de voorstelling wordt gewerkt met beeldend kunstenaar Josine Slemmer voor het beeld en de creatie van een tweede huid van bladgoud op de huid van de danseres, waarmee bewegingen/uitingen versterkt kunnen worden.

Credits Choreography: Marijke de Vos Dancer: Alina Fejzo Scenography: Josine Slemmer Music composition: Glitterkots en de nasmaak Costume design: Terror Kittens Business manager: Ilse de Vries Production: Teddy shouldn’t smoke Supported by: Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, UBIK, WORM Thanks to: DOOR Dordrecht, Jette Schneider, SmartNL, Time Window www.teddysmoke.com https://www.facebook.com/Teddyshouldntsmoke/

16-01-2017
Geplaatst door:
Essay 'Houden van Blauwbaar.'

Graag attendeer ik u op de publicatie van de Essay 'Houden van Blauwbaard, geschreven door Christa Bode, Analytische Therapeut en Dieptepsycholooog. Het onderzoekt de werking van dit destructieve archetype en biedt handreikingen tot transformatie.
https://christabodetherapeut.wordpress.com/publicatie-houden-van-blauwbaard/

02-10-2016
Geplaatst door:
biografie Jij Vuurbrenger

Graag wil ik u attenderen op mijn zojuist verschenen boek Jij Vuurbrenger, een biografie van de Amsterdamse sloper Jan Tuinsma (1926-2011). Ik heb voor Tuinsma gekozen vanwege zijn sterke en sympathieke persoonlijkheid.
Voor de psychologische onderbouwing van zijn leven baseer ik me geheel op Jung. Zijn inzichten kunnen naar mijn idee de meeste zin geven.
Tuinsma’s levensverhaal begint in grote harmonie, maar gaat gaandeweg onevenwichtigheden vertonen, die eerst onverklaarbaar lijken, maar geleidelijk in de richting voeren van posttraumatische stressstoornissen. Er komen ‘geheimen’ aan het licht, waarover Tuinsma, overigens een gedreven verteller, nauwelijks in staat is te praten.
Het is pas zijn laatste liefdesrelatie, op zijn oude dag, die aan het licht brengt dat hij zijn vertellen censureert en zaken verzwijgt. Daarom is deze liefdesgeschiedenis geheel verweven met zijn levensverhaal. Steeds moeten er nieuwe vragen gesteld worden bij de betrouwbaarheid van zijn herinneringen en de betekenis van zijn zelfcensuur.
Dankzij Jung kan ik een spoor uitzetten naar de samenhang van de verdringingen en de driftbuien. Deze struktuur maakt dat het boek gaat lezen als een detective.

Ik meen dat de inspiratie van het verhaal van een evenzeer beschadigd als sympathiek mens in deze tijd zinvol is. Immers: verandering begint bij de enkeling (Jung).

Jij Vuurbrenger is verschenen bij uitgeverij Aspekt en te koop in de boekhandel.

Met vriendelijke groet, Helen Gerretsen

gerrets1@xs4all.nl
020-6852407 / 06 5347 1284
helengerretsen.nl

15-06-2016
Geplaatst door:
Mijn boek: 'Huilende spiegels'.

'Huilende spiegels' is geschreven voor de moderne mens die zoekt naar positieve waardes als licht en liefde, maar daarbij vaak het tegendeel in de omgeving ontmoet. In dit boek wordt uitgelegd hoe dat komt. Het gaat niet om positief denken en voelen, maar om het evenwicht tussen licht en donker. Dit wordt beschreven vanuit de inzichten uit de Jungiaanse psychologie, maar het wordt zeer toegankelijk gebracht, dus zonder veel moeilijke begrippen en onnodige uitweidingen. Bovendien is het aangevuld met talloze oefeningen en praktische aanwijzingen om concreet met deze ideeën aan de slag te gaan. 'Want wie in de spiegel van het leven de eigen emoties herkent, krijgt goud in handen om het lot te keren'.
U kunt het boek á 19,95 kopen in een van de boekhandels in Den Bosch, of per mail bij mij bestellen á 23,50 inclusief verzendkosten.